featured

Hrášková polievka

Zelený hrášok obsahuje veľa bielkovín a je tiež nabitý vitamínmi A, C a vitamínmi skupiny B (B1, B2, B5). Zelené guličky sú tiež bohaté na železo, horčík a zinok. Vitamíny skupiny B dodávajú telu potrebnú energiu, posilňujú imunitu organizmu a tiež srdce i krvný obeh. Vďaka obsahu železa a kyseliny listovej je konzumácia hrášku nápomocná pri tvorbe červených krviniek a pri liečbe  anémie. Vďaka vysokému obsahu vlákniny a vitamínu C  je hrášok taktiež skvelým antioxidantom.

Ingrediencie: (pre 2 osoby)

– 2-3 stredne veľké cibule
– 30g masla (alebo kokosového oleja na vegánsku verziu)
– 300g čerstvého alebo mrazeného hrášku
– 0,5l vody
– soľ, čierne korenie, čili vločky, tymián alebo akékoľvek iné bylinky

2

Postup:

1. Na drobno pokrájanú cibuľu opražte na masle na miernom plameni. Je dôležité, aby ste cibuľu pražili pomaly a dlhšie aby zosladla.
2. Do hrnca prisypte hrášok a dochuťte podľa Vašich preferencií soľou a čerstvo mletým čiernym korením (prípadne aj bylinkami alebo čili).
3. Zalejte pol litrom vriacej vody.
4. Polievku rozmixujte na krémovú (kuchynským robotom alebo ponorným mixérom). Ak je zmes príliš hustá, pridajte viac vody.

Polievka má výraznú sladkastú, hráškovú chuť a aj bez použitia smotany má krásne krémovú konzistenciu. Podávať  ju môžete napríklad s čerstvými bylinkami alebo praženou cibuľkou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>