featured

Vianočný “Cider” koláč

Cider je nápoj pripravovaný z fermentovanej jablčnej šťavy. I keď sa jedná o alkoholický nápoj, cider je podobne ako červené víno,  bohatý na anti-oxidanty a preto jeho pitie (v primeranom množstve) pomáha telu v boji proti voľným radikálom. Navyše, bublinky parádne prevzdušnia cesto a jablčný cider spojený so škoricou a orechami naladí vianočne každého z vás :)

Ingrediencie:

– 100g masla (izbovej teploty)
– 130g bio trstinového cukru alebo medu
– 2 veľké bio vajcia
– 1/2 čajovej lyžičky kvalitnej bio vanilkovej esencie
– 100g drvených mandlí
– 50g drvených vlašských orechov
– 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
– 1/4 čajovej lyžičky morskej soli
– 2 čajové lyžičky mletej škorice
– 200ml jablčného cideru ( ja som použila na Slovensku vyrábaný cider Opre’, ktorý je 100% prírodný a chutí naozaj božsky)

1

Postup:

1. Predhrejte rúru na 180° a formu, v ktorej chcete piecť koláč vymastite maslom.
2. Maslo šľahajte asi minútu, kým nie je hladké. Postupne pridávajte cukor (alebo med). Do vzniknutej hmoty všľahajte vajíčka. Pridajte cider a vanilkový extract. Nezľaknite sa toho ako v tomto bode hmota vyzerá.
3. Vmiešajte všetky suché ingrediencie. Pečte uprostred rúry asi 20-30 minút. Či je koláč hotový zistíte keď do jeho stredu opatrne vpichnete drevenú špilku a von vyjde čistá.
4. Koláč nakoniec ozdobte podľa svojích predstáv – ja som použila vlašské orechy a medom karamelozované jablká, ktoré skvele ladia s chuťou jablčného cideru v koláči.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>