Čučoriedkový koláč

Hviezda nedeľných raňajok a kráľovská desiata v pondelok (a aj utorok!) – to je tento čučoriedkový koláč u mňa doma. My sme na prechádzke po lese nazbierali kopec čučoriedok a teda koláč je pripravený z čerstvých, avšak mrazené čučoriedky poslúžia rovnako dobre.

Ingrediencie:

– 200g mandľovej múky (mletých mandlí)
– 1 čajová lyžička prášku do pečiva (ja používam bezlepkový)
– 125g masla
– 150g bio trstinového cukru
– 2 veľké bio vajíčka
– 200g čučoriedok
– šťava z polovičky citróna
– štipka soli
– vanilkový lusk (nemusí byť)

IMG_0601

Postup:

1. Predhrejte rúru na 180°C a formu vytrite maslom. Ja som použila klasickú porcelánovú kruhovú formu.
2. V miske zmiešajte mandľovú múku s práškom do pečiva a soľou.
3. Pomocou ručného mixéra vyšľahajte maslo – asi 2 minúty. Znížte rýchlosť mixéra a postupne pridajte cukor, vanilkové zrniečka, a vajíčka (po jednom).
4. Keď je maslová zmes pekne spojená a nadýchaná pomaly primiešajte zmes múky a kypriaceho prášku – nechajte si asi 1 lyžicu múky v miske. Hmotu vlejte do pripravenej formy.
5. Do misy s odloženou múkou vysypte čučoriedky a pokvapkajte čerstvou citrónovou šťavou. Premiešajte a čučoriedkami rovnomerne posypte povrch koláča vo forme, môžete ich potisnúť nadol ak sa “nepotápajú” :).
6. Vložte do prostriedku vyhriatej rúry a pečte asi 40-50 minút – alebo pokiaľ tester (drevená špilka) po vpichnutí do prostriedku koláča nevyjde von čistý. Pred podávaním nechajte koláč aspoň 10 minút vychladnúť.

Podávajte s pohárom orieškového (mandľového, liekovo-orieškového) mlieka, klasického mlieka alebo ku káve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>