photo (3)

Švédske mäsové guľky (Köttbullar)

Mäsové guľky sú vo Švédsku veľká vec – za menej ako dva týždne mi ich ponúkli na raňajky, na obed a dvakrát som ich jedla na večeru. Asi najtradičnejšia verzia, Köttbullar, je obľúbená aj mimo domovskej krajiny a ak toto jedlo už poznáte, tak viete prečo :)

Ingrediencie: (pre 4 osoby)

Mäsové guľky

– 1 veľká cibuľa (na jemno nakrájaná, prípadne nastrúhaná )
– 15g masla
– 100 ml mlieka
– 70-80g strúhanka (ja používam organickú, bezlepkovú)
– 1 veľké bio vajíčko
– 200g mletého bravčového mäsa
– 300g mletého hovädzieho mäsa
– 1 čajová lyžička soli
– čerstvo mleté čierne korenie, čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok

Omáčka

– 40g masla
– 3-4 lyžice bio kukuričnej hladkej múky
– 1/2 l of hovädzieho vývaru

Tip: Použite dvojnásobnú dávku mäsa a ostatných ingrediencií na prípravu mäsovej zmesi, potom polovicu odoberte a zamrazte pre budúce varenie, ušetrí vám to hromadu času. 

 

Postup:

1. Vo väčšej, plytkej panvici na strednom plameni roztopte 15g masla. Pridajte nasekanú cibuľu a orestujte ju do mäkka. Nechajte vychladnúť.
2. Vo veľkej mise zmiešajte strúhanku s mliekom – vznikne vám hustá, kašovitá zmes.
3. Pridajte soľ, koreniny, orestovanú cibuľu, vajíčko a mäso. Poriadne premiešajte, najlepšie rukami.
4. Navhlčenými rukami formujte zo zmesi guličky široké asi 3 cm. Ukladajte ich na plech alebo veľký tanier.

5. V panvici roztopte maslo (40g), rovnako ako v prvom kroku. Keď je maslo spenené, začnite doň vkladať pripravené mäsové guľky. Nedávajte ich do panvice všetky naraz – potrebujete priestor na ich otáčanie – aby boli pekne, do zlato-hneda opečené z každej strany. Keď sú mäsové guľky opražené z každej strany, vyberte ich von aj keď nie sú celkom prepečené  (v ďalších krokoch sa dovaria) a pokračujte ďalšou dávkou mäsa.
6. Keď sú všetky guličky hotové, môžete začať s prípravou omáčky. Ja som pri varení použila maslo, ktoré ostalo v panvici. Ak sa vaše maslo pri pražení mäsa prepálilo, vylejte ho a roztopte v panvici nových 40g masla, aby omáčka nemala trpkú chuť.
7. Do speneného masla všľahajte kukuričnú múku a restujte pokiaľ nezíska zlatistú až hnedú farbu.
8. Za stáleho miešania, vlievajte postupne (a pomaly) do panvice hovädzí vývar. Keď sa omáčka začne zahusťovať, vložte mäsové guľky do omáčky, zakryte panvicu pokrievkou a varte aspoň 5 minút – alebo pokiaľ omáčka nezíska správne hustú konzistenciu.

Köttbullar sa vo Švédsku servírujú s kyslou smotanou, džemom “lingonsylt” (môžete použiť brusnicový) a čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>