picstitch1

Raňajková misa

Keďže je nespočetne veľa variácií na prípravu raňajkovej misy, tento recept je viac menej len inšpiráciou a ukážkou niekoľkých možností. Variabilita tejto zmesi a možnosť pripraviť si kvalitné raňajky plné vitamínov, chutí a vôní každé ráno veľmi rýchlo sú dôvody prečo si toto jedlo pripravujem minimálne 6 krát týždenne :)

Základná zmes:

V mixéry (alebo mlynčeku na kávu) pomeľte 2 lyžice ľanových semiačok, 1 lyžicu mandlí a 1 lyžicu slnečnicových semiačok. Ingrediencie pridávajte do mixéra postupne, v poradí akom sú uvedené. Vzniknutú zmes vysypte do misky a zalejte 5-6 lyžicami studenej vody. Nechajte zmes fermentovať počas noci – alebo minimálne 6-8 hodín.

Tiež môžete namiesto tejto zmesi použiť quinoové vločky, ovsené vločky alebo iné, podľa vašej chute. Postup je rovnaký – zalejte vodou a nechajte na noc postáť.

 

Variant s malinami a čučoriedkami

……………………..image (1)   

Pri príprave základnej zmesi, primiešajte tiež chia semiačka a pridajte aj viac vody. Nechajte na noc postáť. Ráno pridajte lyžičku medu, keshu oriešky, jogurt a ovocie – maliny, čučoriedky, jahody alebo černice.

 

Variant s tropickým ovocím

                                                            image (2) image (3)

Pri príprave základnej zmesi pridajte tiež strúhaný kokos, prípadne chia semiačka a viac vody. Nechajte na noc fermentovať. Ráno pridajte jogurt a podávajte s čerstvým mangom, dreňou marakuje a mandľovými alebo kokosovými lupienkami.

 

Variant s teplými škoricovými jablkami a vlašskými orechami

…………………….image (4) image (5)

 

Túto verziu mám najradšej počas chladných zimných rán. Do základnej zmesi pridajte sušené hrozienka, ktoré počas noci pekne napučia. Ráno pridajte lyžičku medu.
Nakrájané jablko sprudka opražte na 1/2 lyžičke masla do zlatista. Pridajte 1/2 lyžičky kvalitnej škorice a vlašské orechy. Pražte ešte asi 1-2 minúty na miernom plameni. Následne primiešajte jablká do fermentovanej zmesi.

Ďalšie ingrediencie, ktoré môžete pri príprave použiť sú: banány, jablkové pyré, pomaranče, tahini. sezamové semiačka, lieskové oriešky, čerešne, ríbezle…čokoľvek čo vám napadne. Budem veľmi rada ak sa so mnou potom podelíte o vaše obľúbené varianty.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>