image

Bo Bun

Recept na tento Vietnamský šalát mi dala moja Francúzska kamarátka Océane na Novom Zélande :). Počas teplých letných dní to bývala naša najobľúbenejšia večera – krehké kúsky marinovaného hovädzieho mäsa, chrumkavá mrkva, čerstvý šalát a ostro-sladké ryžové rezance, mňam!

image (1)

Ingrediencie (pre 2 osoby):

– 200-300g tenkých plátkov chudého hovädzieho mäsa (BIO mäso robí v tomto recepte veľký rozdiel, oplatí sa zainvestovať)
– 1/2 póru
– 5 lyžíc organickej ustricovej omáčky*

– 1 strúčik cesnaku
– 1 čajová lyžička trstinového cukru
– šťava z polovičky citróna
– 4-5 lyžíc sweet chilli omáčky (recept na domácu čili omáčku nájdete tu)
– 2 lyžice horúcej vody

– ryžové cestoviny
– 2 lyžice nasekaných orechov (mandle alebo keshu)
– 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
– listový šalát
– 2 nasekané mrkvy

– 1 čajová lyžička masla
– 1 cibuľa
– 1 čajová lyžička olivového oleja
– štipka soli

*kombinácia hovädzieho mäsa a ustricovej omáčky je výborná! Používam ju na prípravu mäsa pomerne často – pretože nepotrebujete žiadne iné koreniny alebo dochucovadlá je príprava pokrmov jednoduchá, o skvelej chuti ani nehovorím. Je však veľmi dôležité, aby ste pri kúpe ustricovej omáčky dbali na jej kvalitu a použité suroviny. Vyhnite sa MSG (glutaman sodný), benzonátu sodnému, lepku a modifikovanému kukuričnému škrobu – tieto ingrediencie do ustricovej omáčky nepatria. Značka Wok Mei dokonca ponúka ustricovú omáčku, pri ktorej výrobe je rafinovaný cukor nahradený trstinovým sirupom.

………………………image (2) image (3)

Postup:

1. Pór nakrájajte na tenké kolieska, hovädze mäso na tenké, dlhé rezance. Pór i mäso vložte do veľkej misy, pridajte ustricovú omáčku a nechajte marinovať aspoň 10 minút.
2. Cibuľu nakrájajte na jemné “polmesiačiky” alebo kolieska. Na rozpálenú panvicu pridajte olej, cibuľu a štipku soli. Stiahnite teplo na stredné a pražte asi 2 minúty. Znížte teplotu na minimum, pridajte maslo a nechajte cibuľku zhnednúť do chrumkava. Občas premiešajte.
3. Rozdrvte jeden strúčik cesnaku a vložte ho do malej misky. Pridajte lyžičku cukru a šťavu z citróna. Poriadne zamiešajte. Pridajte horúcu vodu. Zamiešajte. Pridajte čili omáčku.
4. Umyté a osušené listy šalátu rukou natrhajte na stredne veľké kusy a spolu s mrkvou dajte na väčší servírovací tanier.
5. Uvarte rezance podľa návodu, následne ich dajte na tanier so šalátom a mrkvou. Nalejte čili dressing na horúce cestoviny.
6. Rozpáľte veľkú panvicu a bez pridávania oleja zprudka orestujte marinovené mäso a pór. Príprava nezaberie viac ako 2-3 minúty, mäso môže byť pokojne ružové. Servírujte na cestoviny.
7. Už len ozdobte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou, orechami a cibuľkou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>