6

Mangový cheesecake

Mango je populárne tropické ovocie plné vôní a vitamínov, ktoré dozrieva v decembri/januári.  Podobne ako mrkva, je mango bohaté predovšetkým na antioxidant betakarotén, ktorý je známy najmä pre priaznivé účinky na pokožku. Taktiež, čerstvé mango skonzumované pred jedlom s vysokým obsahom bielkovín vám môže pomôcť s trávením takéhoto pokrmu.
Mango je samo o sebe veľmi chutné ovocie, ale často sa tiež používa na prípravu nápojov (obľúbená kombinácia je šťava z manga a pomaranča) alebo ako prísada do dezertov. A dnes bude hrať dôležitú úlohu v zdravej verzii tvarohového koláča.

Ingrediencie:

Mangová poleva

– 1 veľmi zrelé mango
– 1 lyžica trstinového cukru
– 2 veľké bio vajcia
– 50g masla

Korpus

– 300g ryžových bezlepkových keksov (shortbread)
– 1 lyžica medu
– 50g masla

Plnka

– 300g krémového kefírového syra (alebo iného krémového syra)
– 50g trstinového cukru alebo medu
– 3 veľké bio vajcia
– 200g kyslej smotany alebo hustého jogurtu
– 1/4 lyžičky vanilkovek esencie alebo polovica vanilkového struku

 

4

 

Postup:

1. Poleva
Ošúpané mango rozmixujte na hladkú kašu. V menšom hrnci alebo panvičke zmiešajte rozmixované mango s lyžicou cukru a vajíčkami. Varte na strednom plameni a za stáleho miešania všľahajte maslo. Do 5 minút by mala zmes zhustnúť. Odstavte a nechajte vychladnnúť.

2. Korpus

Rozmixujte sušienky na jemno, v mise ich premiešajte s roztopeným maslom a lyžicou medu. Zmes vysypte do formy  a lyžicou (alebo prstami) povtláčajte do formy kým povrch nie je hladký. Pečte 10-12 minút na 175°C  uprostred rúry. Nechajte vychladnúť.

3. Plnka

Rúru nahrejte na 150°C. Vo veľkej mise vyšľahajte syr s cukrom (alebo medom) pokiaľ nevznikne nadýchaná zmes. Po jednom pridávajte vajička a nakoniec smotanu (alebo jogurt) a zrniečka vanilky  (alebo esenciu).

4. Vlejte plnku na korpus a lyžicou potom pridávajte polevu- Ak chcete dosiahnuť mramorový vzor, ako na obrázku, vidličkou krúživými pohybmi prepájajte plnku a polevu. Keď ste hotoví, vložte koláč do rúry a pečte 30-45 minút, pokiaľ plnka nestuhne. Pred servírovaním koláč zachladte v chladničke.

 

Upravený recept podľa foodess.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>