featured

Toast s misom a strateným vajíčkom

Miso je známe najmä ako základ tradičnej japonskej polievky, ale jeho využitie pri varení je omnoho všestrannejšie. Existuje mnoho druhov misa, ale najčastejšie sa jedná o fermentovanú pastu zo sójových bôbov. Chuť vzniknutej zmesi závisí od dĺžky fermentácie (ktorá môže trvať aj roky) a od pomeru ingrediencií, ktoré sa pri niektorých druhoch misa pridávajú (ryža, jačmeň, soľ, voda, druh kultúry koji).
Nepasterizované organické miso je veľmi bohaté na výživné látky, minerály, obsahuje veľa železa a vďaka procesu fermentácie je ľahko stráviteľné kedže harmonizuje tvorbu tráviacich štiav. Je to všeliek, ktorý zlepšuje stav ciev, znižuje hladinu cholesterolu, odvádza z tela škodlivé látky, významne posilňuje imunitu a dodáva telu mnoho ďalších prospešných látok.

Ingrediencie:

– chlieb (recept na pohánkový chlieb nájdete tu)
– 1/2 lyžičky organického Hatcho Miso
– strúčik cesnaku
– 1 šťastné vajce
– 1 lyžička extra panenského olivového oleja
– ocot
– soľ
– korenie alebo akékoľvek bylinky.

Postup:
1. Urobte si hrianku :). Hneď keď chlieb vyskočí z hriankovača pošúchajte ho strúčikom cesnaku, ktorý sa na povrchu chleba sám nastrúha. Na chlieb natrite miso a polejte ho olivovým olejom.
2. Stratené vajíčko
Do vriacej vody vložte lyžicou vajíčko na 20 sekúnd (zohreje sa a bielko tak bude držať lepší tvar v ďalšom kroku).Vyberte vajce von a do vody vlejte asi pol deci octu a pridajte štipku soli.Poriadne zamiešajte, aby sa vytvoril vír, a do jeho stredu vlejte rozbité vajce, ktorého bielko už nebude číre, nezľaknite sa. Varte asi minútu (čas je veľmi individuálny – záleží od veľkosti vajíčka a vašich preferencií).
Vyberte a položte na pripravený toast. Na vrch vajíčka môžete namlieť čierne korenie alebo ho môžete posypať čerstvými alebo sušenými bylinkami.

IMG_8495

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>