featured

Domáci syr a srvátka

Vyrobiť si doma syr je oveľa jednoduchšie než by ste si možno mysleli. Ak už vlastníte kefírové zrnká tak syr si môžete dať už zajtra na raňajky.Ak ich zatiaľ nemáte, tak si ich určite zaobstarajte buď v BIO potravinách, z internetu alebo od niekoho kto ich už má (rozmnožujú sa rýchlo a jednoducho).O tom prečo je kefír pre vás dobrý a ako sa vyrába doma sa môžete dozvedieť tu.

Ingrediencie:

– hotový domáci mliečny kefír
ďalej potrebujete:
– gázu alebo na veľmi tesno tkané plátno
– veľká misa (sklenená, drevená alebo plastová – kedže pri styku s kovmi sa kefírová kultúra znehodnucuje)

 

p

 

Postup:

1. Plátno alebo gázu umiestnite do misy a vlejte do nej kefír (ja na tento účel používam minimálne 48 hodinový). Plátno uviažte do formy batôžka ako na obrázku a zaveste ponad misku. Nechajte odkvapkávať asi 12 hodín. Po 12 hodinách vám v šatke ostane krémový syr a v miske srvátka.

Srvátka nie je len vedľajší produkt syra, ktorý nemá ďalšie využitie. Táto tekutina obsahuje veľa kvalitných a ľahko stráviteľných proteínov, vitamínov (B1, B2, B6, B12, E, C) a minerálov (horčík, fosfor, vápnik, draslík, zinok…). Takmer neobsahuje tuky a soli, je dôležitá na správne fungovanie metabolizmu a nezaťažuje organizmus. Často sa používa ako prísada na “rozbehnutie” mliečno-kvasných procesov a môžete ňou nahradiť vodu alebo mlieko pri príprave domácich limonád alebo smoothies a zásobiť tak svoje telo probiotikami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>