featured

Sušenie byliniek

Čerstvé bylinky – nielenže vždy krásne rozvoňajú kuchyňu ale hlavne dodávajú jedlám chuť a čerstvosť. Vždy keď sa už blíži zima tak si urobím veľké zásoby byliniek, ktoré by mrazy vonku určite neprežili. Sušené bylinky používam nie len do varenia ale aj na prípravu supervoňavých čajov.

1

Sušenie je pravdepodobne najjednoduchší spôsob uchovávania byliniek. Na obrázku môžete vidieť, že používam vešiak a suším ich na slnku – zvyčajne stačí 24 hodín. Moje najobľúbenejšie sú: šalvia, kvety bazy, tymián, rozmarín, materina dúška, medovka a mäta. Okrem všestranného využitia majú tieto rastlinky aj blahodárne účinky na vaše zdravie.

 

Šalvia

Sage

Šalvia obsahuje mnoho anti-oxidantov a dôležitých látok ako napríklad veľa vitamínu K. Má proti zápalové vlastnosti a užívanie šalvie pozitívne vplýva na zlepšovanie pamäte. Ak máte príznaky prechladnutia (bolesti hlavy, hrdla a pocit zapchatého nosa) čaj zo šalvie by vám mohol priniesť pocit úľavy.

Medovka lekárska

lemon balm

Medovka je z rovnakej bylinkovej rodiny ako mäta a je známa pre svoje upokojujúce účinky. Často sa používa v prípade tráviacich problémov (bolesti žaúdka, dávenie, nadúvanie), na úľavu od žalúdočných kŕčov a tiež pri problémoch so spánkom.

Tymián

thyme

Nechcem lobovať za jednu bylinku lebo všetky majú u mňa (v kuchyni aj v srdci haha) svoje miesto, ale tymián snáď ešte trochu špeciálnejšie. Vetvička tymiánu na pečenom mäse alebo zelenine vytvára harmonickú chuť rovnako ako čaj z tymiánu a rozmarínu je plný skvelých vôní a chutí. Tymián pôsobí veľmi dobre na vaľu pleť a taktiež poskytuje úľavu pri silnom kašli, boľavom hrdle alebo bolestiach žalúdka.

Materina dúška

wild thyme

Materina dúška je vlastne divý tymián a preto má veľmi podobnú chuť aj účinky ako jej vyššie opísaný “bratranec”. Okrem už spomínaných medzi ne patrí aj fakt, že materina dúška sa využíva často pri problémoch s nespavosťou a nervozitou.  Taktiež má využitie pri tlmení opuchov v nosovej dutine alebo ušnej dutine.

Mäta

mint

Mäta je preslávená svojou silnou, osviežujúcou vôňou, ktorá efektívne pôsobí napríklad ako liek na žalúdočné nevoľnosti, tlmí nutkanie na zvracanie a upokojuje podráždený žalúdok. Čaj pripravený z mäty poskytuje úľavu nie len pri žalúdočných ťažostiach, ale aj pri respiračných problémoch a kašli.

Celerová vňať

celery

Celerová vňať je bohatá na vitamín C, znižuje cholesterol a krvný tlak a je často používaná na detoxikáciu organizmu či pri rôznych diétách. Ja používam sušenú  celerovú vňať najmä do polievok a omáčok.

 Petržlenová vňať

parsley

Petržlenová vňať spolu s bazalkou sú bylinky, ktoré sa sušia veľmi často, avšak ja ich zvyčajne skladujem inak. Petržlenovú vňať, aj so stonkami) nasekám na drobno a v plastovej nádobke alebo sáčku ich uskladňujem počas celej zimy v mrazničke kde vydrží zelený a voňavý. Takto ho pridávam do polievok, omáčok, dresingov alebo na pečené zemiaky. Petržlenová vňať je z rovnakej rodiny ako spomínaná celerová vňať a má preto podobné účinky (málo kalórií a mnoho anti-oxidantov a vitamínov).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>