IMG_5837

Kvások

Ak sa nenecháte odradiť tým, že príprava prvého kvásku trvá niekoľko dní, nebudete ľutovať a ušetríte si veľa času a peňazí do budúcnosti. Proces výroby kvásku je síce zdĺhavý, ale hlavne je nesmierne jednoduchý. Tradične sa chlieb a iné pečivo robili práve takto, bez použitia droždia alebo iného “urýchľovača”. Okrem štipky trpezlivosti budete potrebovať…

Ingrediencie:

– 100 g múky na chlieb (ja používam pohánkovú)

– filtrovanú vodu

 

Postup:

1. Do sklenenej alebo plastovej nádoby dajte 30 gramov múky a pridávajte vodu až kým sa vám nevytvorí kaša. Múku a vodu miešajte drevenou vareškou. Prikryte a nechajte 24 hodín stáť.

2. Po 24 hodinách pridajte 20 gramov múky a potrebné množstvo vody na zachovanie kašovitej konzistencie. Poriadne premiešajte, prikryte a čakajte ďalší deň (24 hodín).

3. Opakujte krok 2 až kým nespotrebujete všetku múku. (Posledný deň pridávate už iba 10 gramov ).

 

Kvások je pripravený na použitie. Pokiaľ chcete pravidelne piecť chlieb alebo robiť palacinky či lievance nebojte sa -nebudete si musieť pripravovať nový kvások zakaždým. Potom ako pripravíte cesto, s použitím tohoto kvásku, odoberte z cesta 3-4 lyžice a v uzatvárateľnej nádobe uskladnite v chladničke 1-5 dní. To vám potom poslúži ako kvások do nasledujúceho pečenia alebo varenia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>